De eetgewoonten van Dima zijn verbeterd dankzij voorlichting over goede voeding

Arwa en Hamza wonen in Beach Camp in Gaza-stad met hun drie kinderen in een tweekamerappartement. Hun jongste dochter Dima (3 jaar) heeft sinds haar geboorte gezondheids- en voedingsproblemen.

Dima had een lage weerstand en leed aan bloedarmoede. Daarnaast weigerde ze te eten en had ze ondergewicht. Arwa: ‘De borstvoeding bij Dima lukte niet goed. Ik denk dat de angst die ik voelde en het trauma veroorzaakt door de oorlog invloed hadden op mijn borstvoeding. Ik wist dat ze op haar leeftijd ondergewicht had en het enige wat ik dacht te doen was haar zuigelingenvoeding geven.”

Afhankelijk van hulp en geen inkomsten

Het gezin is afhankelijk van hulp en heeft geen inkomsten, omdat Hamza de afgelopen drie jaar niet heeft kunnen werken vanwege nierproblemen. Dit betekent dat ze een deel van het voedzame voedsel dat nodig is voor de gezonde ontwikkeling en groei van hun kinderen niet kunnen kopen.

Arwa: “Als ik aan de toekomst van mijn kinderen denk, maak ik me zorgen omdat er niets voor hen beschikbaar is. In Gaza kan ik nauwelijks in hun basisbehoeften voorzien, laat staan ​​dat ik me gezond voedsel kan veroorloven. Als een vrouw zwanger is, zou ze voedingssupplementen moeten nemen, maar ze kan het niet betalen. Kinderen moeten borstvoeding krijgen en alle voedingsstoffen in hun dieet hebben, of dat nu groenten, fruit of vlees is. Ons lichaam mist dit allemaal omdat de omstandigheden waarin we leven betekenen dat we er niet allemaal toegang toe hebben. Aanvullende voedingsmiddelen zoals noten en honing zijn ook belangrijk voor een kind, maar we kunnen het ons niet veroorloven.”

Advies over voeding bij bloedarmoede

In de Save the Children kliniek werd bij Dima de diagnose bloedarmoede gesteld. Daar kregen ze ook advies en informatie over goede voeding en een behandeling voor Dima, waaronder vitamines en ijzersupplementen. Door de behandeling, begeleiding en ondersteuning steeg haar hemoglobinegehalte en zijn haar eetgewoonten verbeterd. Arwa: “In de kliniek hoorde ik dat haar immuniteit verzwakt was en adviseerden ze me over het soort en de hoeveelheid voedsel dat ze zou moeten nemen en over de supplementen zoals ijzer die ze nodig had. Ze begeleidden me en vertelden me over de behandeling voor haar. Ze testten haar bloed bij elk bezoek, maten haar gewicht en lengte. We bezochten de kliniek gedurende een periode van drie maanden en haar eetgewoonten verbeterden echt. Ze adviseerden me ook om borstvoeding te blijven geven.”