Deko heeft 3 keer per dag te eten dankzij de voedselpakketten van Save the Children

Deko’s familie leefde een nomadisch herdersleven in Somalië voordat ze werden ontheemd en vanwege de droogte verhuisden ze naar het dorp waar ze nu wonen. Ze hadden veel dieren (geiten, schapen en kamelen), maar tijdens de droogte in 2018 verloren ze bijna alles, behalve 20 geiten en schapen.

Deko zorgt voor de geiten en rent veel om ze te hoeden. Soms eet ze de vruchten die in de weilanden groeien. Toen ze voor het eerst in het dorp kwamen, konden ze geen eten kopen. Ze hadden schulden en konden geen krediet krijgen. Ze kregen leningen van de markt om voedsel te kopen en betaalden ze terug in het hoogseizoen toen ze de dieren naar de markt brachten.

Save the Children zorgde ervoor dat Deko’s moeder Anab rijst, bonen, tarwebloem, bakolie en melk kreeg. Vroeger aten ze maar twee maaltijden per dag. Nu Save the Children hen heeft geholpen, eten ze drie maaltijden per dag.

“Het maakt me zo blij als mijn kinderen met een volle maag naar bed kunnen.”

Anab

Anab vertelt dat het dagelijkse leven in het dorp anders is dan op het platteland. Water halen is erg duur en om het te vervoeren moet je een auto huren. Ook zijn er geen gezondheidsvoorzieningen in de buurt, dus als een kind ziek wordt, moeten ze naar de dichtstbijzijnde stad Gardo gaan. Ook zijn er geen toiletten. Anab wordt verdrietig als ze haar kinderen ziek ziet en ze niet in staat is om ze naar het ziekenhuis te sturen. De familie probeert hun overgebleven geiten vet te mesten om op de markt te brengen, maar verder hebben ze geen andere bron van inkomsten.

Benieuwd wat jouw bijdrage kan doen voor families in Somalië?

1 bordje = €10

Voor 2 maanden maïszaad zodat een gezin in Somalië voedsel kan planten en verbouwen.

2 bordjes = €20

Een wekelijkse bijdrage voor een gezin in Somalië om voedzaam eten te kunnen kopen.

4 bordjes = €40

Een geit voor een gezin, voor voedzame melk en als een vitale bron van inkomsten.

Deze feestdagen zetten we symbolisch een bordje bij voor kinderen en hun families waarvoor een voedzame maaltijd niet vanzelfsprekend is.