Cash transfers

Momenteel zijn cash transfers het meest voorkomende hulpmiddel in een crisissituatie, omdat het zo effectief is. We geven een gezin (vaak de moeder van het gezin) gedurende een vooraf afgesproken periode (bijvoorbeeld 3 maanden) elke maand een vast bedrag dat ze naar eigen inzicht kan uitgeven.

Het grootste deel van het geld wordt vaak aan voedsel besteed en daarnaast ook gebruikt om bijvoorbeeld het schoolgeld of medicijnen te betalen. Het geld is beschikbaar via een telefonische overboeking of kan met een pinpas uit de geldautomaat worden gehaald.   

Anders dan veelal wordt gedacht, wordt het geld vrijwel altijd goed besteed. Een groot voordeel van de cash transfers is dat je mensen keuzevrijheid geeft en ook de lokale economie stimuleert.   

Privilege (6) en haar familie zijn getroffen door de droogte en de voedselcrisis in Zimbabwe. Save the Children geeft de ouders van Privilege geld om voedsel te kopen en zorgt daarnaast voor het verbeteren van de bestaande waterbronnen of creëren nieuwe. Zo zorgen we ervoor dat gemeenschappen en gezondheidsfaciliteiten toegang hebben tot schoon water. Ook helpt Save the Children bij het opsporen en de behandeling van ondervoede kinderen.

Lees het hele verhaal van Privilege