Hoofdinhoud

Het is zover! Het jaar is bijna voorbij en een nieuw jaar staat voor de deur. Een nieuw jaar brengt altijd een gevoel van hoop en vernieuwing. En overal ter wereld zijn er tradities rondom Oud & Nieuw, veelal met de gedachte dat het geluk brengt voor het nieuwe jaar.

Brazilië

De meeste mensen dragen witte kleding om zo met positieve energie het nieuw jaar in te gaan. Aan de kust gaan mensen naar het strand en gooien witte bloemen in de zee voor Yemanja, Godin van de Zee.

Spanje

Een nieuwjaarstraditie in Spanje is om middernacht 12 druiven te eten. Elke druif symboliseert een maand van het nieuwe jaar. En bij het eten van elke druif kan je een wens doen.

De Filipijnen

De ronde vorm breng welvaart volgens Filipijnse tradities. Om deze reden dragen veel Filipino’s kleding met stippen tijdens Oud & Nieuw. Ook worden de meeste tafels mooi versierd en hebben als middelpunt een schaal met twaalf ronde vruchten zoals watermeloenen, sinaasappels en druiven.

Nigeria

In Nigeria wordt Oud & Nieuw vaak gevierd met gemaskerde feesten. Men draagt dierenmaskers en danst energiek. Deze traditie symboliseert geluk en vrolijkheid en weert kwade energie en negativiteit af.

Japan

Boeddhisten geloven dat er 108 onnodige emoties zijn. Joya-no-Kane is de traditie om tijdens Oud & Nieuw tempelbellen te luiden. De tempelbel wordt 108 keer geluid, de laatste om middernacht. Zo worden de onnodige emoties achtergelaten in het oude jaar en kan men het nieuwe jaar ingaan met een schone lei.