Hoofdinhoud

Er zijn bibliotheken volgeschreven over gezond eten. Maar wist je dat de eerste stap naar gezond eten is, dit aan tafel te doen in plaats van op de bank of naast je laptop? Dit is waarom.

1. Je kunt beter inschatten of je vol zit

Even snel terwijl je naar je favoriete Netflix-serie kijkt, in 10 minuten versgebakken frietjes wegwerken. Even snel lunchen tussen twee Teams-vergaderingen in. Klinkt praktisch, maar is in de praktijk niet handig. Wanneer je eet, stuurt je maag naar je hersenen. Ook bepaalde hormonen in de darmen reizen via je bloed naar je hersenen om te vertellen dat je gegeten hebt. Dit duurt een minuut of 20. Het is dus fysiek onmogelijk om na 5 minuten al in te kunnen schatten of je vol zit. 

Wanneer je aan tafel zit neem je meer tijd voor je eten en kun je beter inschatten of je vol zit. Hierdoor zal je minder geneigd te zijn nog een keer op te scheppen.

2. Eten smaakt beter wanneer je zit

Het klinkt raar, maar is dus echt waar. Eten is veel lekkerder wanneer je het zittend eet. Het zit zo, wanneer je zit ben je over het algemeen meer ontspannen dan wanneer je staat. De inspanning die het staan kost mag dan wel klein zijn, hij dempt je smaakpapillen. Je proeft je eten minder goed, waardoor het anders kan smaken dan je verwachtte. Iets wat je normaal super lekker vindt, kan hierdoor ineens wat gewoontjes smaken. Daar komt nog eens bij dat staand eten, vaak gehaast eten is.

3. Het is slecht voor je spijsvertering

Welke ouder heeft het niet ooit eens een keer tegen z’n kinderen gezegd: wel goed kauwen hè! Het klinkt misschien wat zeikerig, maar het is wel belangrijk dat je je eten ook goed kauwt. Want de enzymen en bacteriën die de voedingsstoffen uit het voedsel halen, kunnen hun werk het beste doen bij goed gekauwd eten. Slecht kauwen zorgt er niet alleen voor dat je minder voedingsstoffen opneemt, het kan de oorzaak zijn van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Want dat slecht gekauwde eten moet wel allemaal door je lichaam heen.

4. Je gebit vindt het fijner als je aan tafel eet

Ja, je tanden hebben een mening. Nou, daar spuug ik op. En dat is maar goed ook. Want wie aan tafel zit, kauwt over het algemeen zijn eten beter. En wanneer je kauwt vermengt je eten zich met je speeksel. Wie snel eet, mengt minder speeksel met zijn eten. Nu klinkt dat wat onsmakelijk, maar je eten met speeksel mengen is erg gezond. Want je spijsvertering begint namelijk in je mond. Minder speeksel door je eten, is dus een slechtere start van je spijsvertering. Bijkomende voordeel is dat al dat speeksel je tanden beschermt. Het neutraliseert het zuur in je eten en drinken dat anders voor gaatjes zou zorgen.