Hoofdinhoud

Kwanzaa is een tijd voor mensen overal ter wereld om de pan-Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse cultuur en geschiedenis te vieren. Kwanzaa is een jaarlijks feest dat gevierd wordt van 26 december tot 1 januari.

De geschiedenis van Kwanzaa

Veel mensen denken dat Kwanzaa zijn origine heeft in Afrika maar dat is niet zo. Kwanzaa werd in 1966 bedacht door professor Maulana Karenga tijdens de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Kwanzaa is wel gebaseerd op veel tradities van Afrikaanse oogstfeesten. De naam Kwanzaa stamt af van de zin in het Swahili matunda ya kwanza, wat “eerste vruchten” betekent.

Wat wordt tijdens Kwanzaa gevierd?

Kwanzaa draait om familie, gemeenschap en cultuur. Tijdens deze feestdagen organiseren families en gemeenschappen activiteiten rondom de zeven principes van Kwanzaa, genaamd Nguzo Saba:

  • Umoja (Eenheid)
  • Kujichagulia (Zelfbeschikking)
  • Ujima (Collectief werken en verantwoordelijkheid)
  • Ujamaa (Coöperatieve economie)
  • Nia (Doel)
  • Kuumba (Creativiteit)
  • Imani (Vertrouwen)

Kwanzaa wordt gevierd met muziek, dans, poëzie, verhalen en natuurlijk een feestmaal (karamu). Kaarsen aansteken is ook een belangrijk onderdeel van Kwanzaa, elke dag wordt een nieuwe kaars aangestoken. Elke kaars heeft een andere kleur en staat voor een van de zeven principes van Kwanzaa. De kaarsen worden geplaatst in een kandelaar genaamd kinara. De kleuren van Kwanzaa zijn groen, rood en zwart en zijn ook terug te vinden op de Kwanzaa vlag.

Een culture feest

Kwanzaa wordt vaak in hetzelfde rijtje genoemd met Kerstmis en Chanoeka, maar Kwanzaa is niet een religieuze feest. Kwanzaa richt zich op de zwarte gemeenschap en de Afrikaanse diaspora maar is een feest dat door iedereen gevierd mag worden. Er wordt geschat dat 28 miljoen mensen wereldwijd Kwanzaa vieren.