Hoofdinhoud

De feestdagen zijn in volle gang en deze week vieren mensen over de hele wereld kerst.

Familie en vrienden aan tafel, cadeautjes onder de kerstboom en overal gezellige lichtjes, dat is kerst. Maar klopt dit wel? Een feestdag dat gevierd wordt in zoveel landen wordt ook aangepast aan de lokale culturen. We nemen je mee op reis!

Brazilië

Op kerstavond komen families bij elkaar om cadeautjes uit te wisselen en samen te eten. De feestmaal begint rond middernacht en men geniet meestal van kalkoen, rijst met rozijnen, vers fruit en rabanadas (een toetje dat lijkt op wentelteefjes gemaakt met gecondenseerde melk en kaneel). Elk jaar is er een kerstspecial van de beroemde zanger Roberto Carlos op TV te zien en ook de traditionele katholieke mis van de Paus is populair. Alhoewel het volop zomer is tijdens de kerstperiode, worden huizen versierd met kerstbomen en nepsneeuw en draagt de Kerstman zijn rode outfit.

Ethiopië

In Ethiopië wordt Kerst Genna genoemd en op 7 januari gevierd. Daar volgen ze de Ethiopische kalender die gebaseerd is op de Koptische kalender. Op 25 november beginnen veel mensen te vasten, tijdens deze periode mogen ze maar een veganistische maaltijd per dag eten. Op kerstdag (7 januari dus) kleden mensen zich in het wit en genieten van wat (een stoofpot van vlees en groenten met ei) geserveerd op Ethiopische platbrood injera.

India

India wordt niet snel geassocieerd met Kerst maar toch wordt ook daar Kerst gevierd (voornamelijk door de Christelijke minderheid van zo’n 2,3% van de totale bevolking). De middernachtmis is heel belangrijk, vooral voor de katholieke Indiërs. Samen met de hele familie lopen ze naar de kerk en na afloop genieten ze samen van een grote feestmaal met veel curry’s. Favoriete zoetigheden zijn neureos en dodols, beiden gemaakt met cashews en kokos. In plaats van de traditionele kerstboom, worden bananenbomen en mangobomen gebruikt als versiering.

Kroatië

Een kersttraditie in Kroatië is het planten van kersttarwe: Božićna pšenica. Dit gebeurt in aanloop naar Kerstmis op Sint Barbaradag (4 december) of Sint Luciadag (13 december). De tarwezaadjes worden in een ronde kom geplant en vervolgens onder de kerstboom geplaatst. Hoe groter de tarwe groeit hoe welvarende het komende jaar zal zijn. Op kerstavond eten Kroaten meestal kabeljauw met aardappelen en op kerstdag is het tijd voor een braadstuk met mlinci (platbrood in kleine stukjes gesneden).

Noorwegen

Zoals in de meeste Scandinavische landen, zijn veel elementen uit het folklore verweven in de kerstvieringen. Zo wordt de Nisse (een soort van huiskabouter) veel gebruikt als versiering. Vroeger was het gewoonte om een bord pap buiten te zetten om de Nisse blij te maken. Veel Noren voelen pas echt de kerstsfeer wanneer ze de Duits-Tsjechische film “Drei Haselnüsse für Aschenbrödel” op TV hebben gezien. Op 24 december rond 17.00 is het tijd voor koormuziek van Sølvguttene en dan de feestmaal, waar ribbetjes (varkens of schaap) traditie zijn.

Verenigde Staten

Denk je aan kerst in de Verenigde Staten denk je meteen aan de Kerstman met zijn rode outfit, vliegend in een slee getrokken door rendieren, die cadeautjes uitdeelt. Of de mooie versierde huizen met kerstsokken boven het haardvuur en veel lichtjes buiten. Deze beelden zijn natuurlijk door alle Hollywood films bekend gemaakt en niet te vergeten de frisdrank reclame. Kerst wordt ook vaak geassocieerd met New York dankzij veel kerstfilms, denk aan “Home Alone 2”, “Miracle on 34th Street” en “It Happened on 5th Avenue”. De Big Apple is een toeristische trekpleister tijdens de feestdagen: de hele stad is prachtig versierd en er zijn veel kerstshows. Maar een van de leukste tradities is toch de luchtverkeersleiding die de sleerit van de Kerstman en zijn rendieren op de nationale radio uitzendt. Zo kan iedereen de taferelen van Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen, en Rudolph volgen.

Andere kerstvieringen

Ook seculiere families en niet-christelijke landen vieren steeds vaker Kerst. De focus ligt meestal op saamhorigheid, tijd met familie en vrienden, lekker eten en tot rust komen. Ook wordt er veel gedaan met vrijwilligerswerk en liefdadigheid. En zo zien we dat er op veel verschillende manieren Kerst gevierd kan worden. Fijne Kerstagen!

Wij willen dat alle kinderen en hun families een goed bord eten krijgen. Waar ze ook wonen. Door een bordje bij te zetten zorg je ervoor dat kinderen en hun families een goed bord eten krijgen.

Voor 10 euro zet je een bordje bij en zorg je ervoor dat een heel gezin een week te eten krijgt. Hoe meer bordjes je bijzet, hoe meer kinderen we te eten kunnen geven: