Hoofdinhoud

Oh denneboom, all I want for Christmas is you! Er zijn in de loop der jaren heel wat kersthits geschreven. Want één goede kersthit, kan de pensioenvoorziening van een artiest zijn. Vraag maar aan Mariah Carey of Andrew Ridgeley van Wham! Maar wanneer is de eerste Kersthit ooit nu eigenlijk geschreven?

Het eerste nummer dat we een kersthit kunnen noemen werd in het jaar 129 geschreven. Het nummer heette heel cliche ‘Angel’s Hymn’. In 129 verkondigde de Romaanse bisschop Telesphorus  dat dit lied gezongen moest worden tijdens de kerkdienst in Rome. Hoewel de traditie van Kerstliederen met dit nummer begon en dit nummer jarenlang tijdens de kerstmis in Rome werd gezongen, weet niemand hoe het nummer eigenlijk klonk. Er zijn uiteraard geen geluidsopnames uit die tijd en er is jammer genoeg ook geen bladmuziek bewaard gebleven.

Gitaarmuziek

Behalve dat kersthits goed zijn voor de teiltjes-industrie (een echt goede kersthit is pas compleet als je er een teiltje bij nodig hebt), vormen ze ook een rijke voedingsbodem voor leuke muziekfeitjes. Wist je bijvoorbeeld dat het nummer ‘Stille nacht’ bij toeval is ontstaan? De St. Nicholas-kerk in het Oostenrijkse Oberndorf werd op kerstavond 1818 getroffen door overstromingen. Als gevolg hiervan werkte het kerkorgel niet meer. Omdat er geen tijd meer was om het orgel te repareren en de kerstmis toch door moest gaan, herinnerde pater Joseph Mohr zich een liedje dat hij twee jaar eerder had geschreven. De kerstmis ging dankzij pater Joseph gewoon door en ‘Stille nacht’ werd dat jaarbegeleid op gitaar, voor het eerst gezongen.

De man van 50 miljoen!

Hoewel kersthits vaak een religieus thema hebben en vooral draaien om gezelligheid, zijn ze tegenwoordig vooral big business. Dat blijkt ook wel wanneer je naar de aantallen van best verkochte kersthits aller tijden kijkt. Bing Crosby’s ‘White Christmas’ is met 50 miljoen verkochte singles niet alleen de beste verkochte kersthit allertijden, maar zelfs de best verkochte single ooit. Hij staat daarmee boven ‘Candle in the Wind’ van Elton John (33 miljoen exemplaren) en ‘Silent Night’(!) (30 miljoen exemplaren) van dezelfde Bing Crosby.