Hoofdinhoud

Wie het nieuws de laatste tijd een beetje volgt, zou bijna denken dat samen aan tafel zitten niet meer van deze tijd is. Maar er zijn genoeg redenen om wel samen aan tafel te zitten. We hebben er 6 voor je op een rij gezet.

1. Het kan helpen mentale problemen te voorkomen

Uit Canadees onderzoek uit 2015 blijkt dat regelmatig samen met je familie eten, helpt verschillende mentale problemen te voorkomen. Lekker samen een vorkje prikken helpt onder meer tegen eetstoornissen, alcoholmisbruik, gewelddadig gedrag, depressies en suïcidale gedachten. 

2. Kinderen krijgen er zelfvertrouwen van

Samen aan tafel eten is goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Door kinderen te vragen naar hun dag en echt naar ze te luisteren, laat je ze merken dat je ze waardeert en respecteert. Het is goed om kinderen zelf te laten bepalen waar ze zitten en ze aan te moedigen mee te helpen met de tafel dekken, het eten te serveren of te helpen af te ruimen. 

3. Het voorkomt polarisatie

Pfoe. Wat een grote woorden. Het voorkomt polarisatie. Maar het is echt zo. Want eten delen is een van de oudste sociale rituelen en de basis van bijna alle bijna alle menselijke relaties. Voedsel delen vergroot het onderlinge vertrouwen. Mensen die samen eten zijn bereiken samen sneller consensus en hebben meer respect voor elkaar. 

4. Het is goed voor de motoriek van je kinderen

Weet je nog hoe het was, de eerste keer dat je met mes en vork at? Dat was best ingewikkeld. Grote kans dat er meer aardappelpuree op je kleding zat dan in je mond. Met bestek eten vergt best wel wat fijne motoriek en een gezonde portie geduld. Samen met je kinderen eten helpt deze vaardigheden te ontwikkelen.

5. Samen eten met je collega’s voorkomt misverstanden

Mis je hem ook zo, de kantoorlunch? En dan bedoel ik niet de obligatie kantoorkroket, maar gewoon even gezellig bijkletsen met collega’s. Want zeg nu zelf, Teams of Zoom is best handig voor een vergadering, maar geen idee welke collega’s nu Squid Game hebben gezien. Alles is zo functioneel. Samen eten met je collega’s maakt je collega’s weer mens en je werken een stuk gezelliger. En wanneer je elkaar beter kent, begrijp je elkaar beter.

6. Een volle tafel helpt ondervoeding tegen te gaan

Wist je dat je je eigen digitale tafel kan maken en zo anderen kunt uitnodigen om samen met jou aan tafel te komen te zitten. Los van dat dit hardstikke gezellig is, help je ook nog eens om ondervoeding tegen te gaan. Met 1 bordje voorzie je 1 gezin namelijk een week lang van een goede maaltijd. Begin jij ook je eigen tafel en moedig je zoveel mogelijk mensen aan ook een bordje bij te zetten?