Hoofdinhoud

Samen met 119 andere niet-gouvernementele organisaties roept Save the Children in een open brief wereldleiders op meer te doen om een de wereldwijde hongercrisis te stoppen. Uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat aankomend jaar nog eens 17 procent meer mensen afhankelijk zullen zijn van levensreddende hulp.

Save the Children slaat de handen ineen met andere noodhulporganisaties die de noodklok luiden, waaronder bijna 100 organisaties uit landen die zwaar door honger worden getroffen. In een open brief worden wereldleiders opgeroepen om 41 miljard dollar vrij te maken om de hongersnood wereldwijd een halt toe te roepen en oorzaken van hongersnood te bestrijden, waaronder conflict, de klimaatcrisis en de Covid-19-pandemie.

Bijna helft van kinderen overlijdt aan honger

Volgend jaar, in 2022, zullen naar schatting 274 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. De stijging komt op een moment dat de wereld al te maken heeft met de ergste hongercrisis van deze eeuw. Afgelopen jaar, in 2021, waren 235 miljoen mensen afhankelijk van levensreddende hulp, een jaar eerder, in 2020, waren er dat 168 miljoen. Ongeveer 45 procent van de sterfgevallen van kinderen onder de 5 jaar overlijdt door honger.

Enorm geldgebrek om hongercrisis te bestrijden

Tatiana Dasy, programmadirecteur van Save the Children in Madagaskar: “In het zuiden van Madagaskar achtervolgt het spook van de honger je overal waar je kijkt. Families leven van bijna niets en verkopen alles wat ze kunnen om hun kinderen een portie zoete aardappelen of rijst te geven. Soms, als ze niets te eten hebben, plukken gezinnen bladeren en cactusvruchten of gaan ze naar bed zonder te eten. We zien sommige kinderen een spelletje spelen, waarbij ze zogenaamd met zand, aarde en bladeren koken en doen alsof het eten is.

We bevinden ons midden in een escalerende wereldwijde hongercrisis die laat zien hoe dringend de wereld in actie moet komen. Humanitaire organisaties ontvingen slechts de helft van de financiering nodig om de hongersnood in Madagaskar en vijf andere landen af te wenden. We roepen wereldleiders op er alles aan te doen om kinderen en families weer een toekomst te geven.”