Hoofdinhoud

Gedurende acht dagen viert de Joodse gemeenschap over de hele wereld Chanoeka. Dit jaar, gebeurt Chanoeka van 28 november tot en met 6 december.

Chanoeka?

Chanoeka, Hannukah of Channukah is een eeuwenoud Joodse feest, ook bekend als Inwijdingsfeest of Feest van het Licht. Het is een van de bekendste Joodse vieringen en valt vaak in dezelfde periode als Kerst.

Een van de belangrijkste elementen van de viering is het aansteken van de kaarsen in de kandelaar met 9 armen. Elke avond wordt er een nieuw kaarsje aangestoken. Op de laatste avond branden er dan 9 kaarsen, 1 voor elke avond van Chanoeka en 1 extra kaarsje waarmee de anderen worden aangestoken.

Chanoeka vieren

Tijdens Chanoeka worden dus kaarsjes aangestoken maar er worden ook liedjes gezongen, spelletjes gespeeld en kinderen krijgen cadeautjes. En natuurlijk gaan families en vrienden gezellig aan tafel om te genieten van lekker eten en drinken. Twee lekkernijen die niet mogen ontbreken zijn latkes (aardappelpannenkoeken) en soevganiot (met jam gevulde oliebollen).

Samen aan tafel

Tijdens de feestdagen is samen zijn en verbondenheid erg belangrijk. En in deze onzekere tijden is het niet altijd mogelijk om met grote groepen bij elkaar te komen. Bij Save the Children dekken we de langste digitale feesttafel van Nederland. Door een bordje bij te zetten kunnen we kinderen en families overal ter wereld van goed eten voorzien. Zo komen we toch samen voor een goed doel.

Wij willen dat alle kinderen en hun families een goed bord eten krijgen. Waar ze ook wonen. Door een bordje bij te zetten zorg je ervoor dat kinderen en hun families een goed bord eten krijgen.

Voor 10 euro zet je een bordje bij en zorg je ervoor dat een heel gezin een week te eten krijgt. Hoe meer bordjes je bijzet, hoe meer kinderen we te eten kunnen geven: